Een blik vooruit

Homam Karimi, CEO bij Studytube, ziet de wildgroei aan uitdagingen in het Nederlandse leerlandschap, maar ook veel unieke kansen en mogelijkheden.

Voor iedereen die zich bezighoudt met leren en ontwikkelen in Nederland geeft de L&D Monitor 2021 veel stof tot nadenken. Ook bij Studytube moesten we even slikken toen we de resultaten van al onze onderzoeksrapporten op een rij zetten voor dit lijvige dossier.

Bijna een derde van de Nederlandse organisaties met meer dan 200 medewerkers heeft geen leerbeleid geformuleerd. Zij die wél leerdoelen hebben opgesteld verbinden die doelstellingen vaak niet aan consequenties zoals beloningen of sancties, zodat intrinsieke motivatie maar al te gemakkelijk uitdooft. Dat is echt doodzonde, vooral omdat er bij vele bedrijven wel degelijk leerbudgetten en hulpmiddelen beschikbaar zijn. Op dat gebied kwam steeds hetzelfde antwoord terug: "Ik weet het niet".

Toch hoeft dat stof onze toekomstblik niet te vertroebelen. Onder die schijnbaar ondoordringbare laag aan obstakels zie ik immers veel kansen. Het coronavirus heeft onze samenleving helemaal overhoop gegooid, en dat doet het nog elke dag, maar uit al die chaos bloeit ook stilaan een nieuw besef: we hebben kennis nodig om hier sterker uit te komen.

Terwijl virologen dagelijks nieuwe inzichten over het virus vergaren om onze strijd nóg efficiënter voort te zetten, realiseren meer en meer organisaties zich dat ze net hetzelfde moeten doen: competenties verwerven en aanscherpen, en werken aan duurzame inzetbaarheid – de ideale voorbereiding creëren voor een onzekere toekomst.

Sinds de sluiting van klaslokalen profileren online leerplatformen zich meer dan ooit als de ideale leerpartner om die kennisdoelen waar te maken. Ook bij Studytube groeit onze klantenbasis sterk in meerdere branches en sectoren. Elke keer weer luisteren we graag naar hun verhaal, en daar horen we – tot onze grote vreugde – vaak een hoopvolle ondertoon, de wil om medewerkers te scholen en daarbij (onverwachte?) talenten te ontdekken en te ontplooien. Het is voor ons nu al een eer om in dat verhaal een personage te mogen zijn.

Hoop doet leven. En leren.

Homam Karimi

CEO Studytube